Φθινόπωρο θα πει…

Τυπικά εδώ και κάποιες μέρες, το καλοκαίρι έχει τελειώσει (για όσους άρχισε), δεδομένου ότι μπήκε ο Σεπτέμβρης. Και ο καιρός, όμως, δεν πάει πίσω, συνεισφέροντας αρκετές ώρες της ημέρας στο ουσιαστικό πέρασμα στο Φθινόπωρο.
Κάποιοι έχουν την τάση, ελέω παράδοσης (δε θα την πετύχω πουθενά τη ρουφιάνα;), αυτές τις ημέρες να εύχονται ‘καλό χειμώνα’, αγνοώντας πλήρως αυτήν τη μεταβατική (τουλάχιστον) εποχή.

Για πολλούς το φθινόπωρο είναι η επανένταξη σε ένα σύστημα υποχρεώσεων, ένα βήμα φθοράς πριν την ολική «καταστροφή», δηλ. τον Χειμώνα. Και ενώ ακόμα επιμένουν να ντύνονται ελαφρά, διστακτικά ‘κατεβάζουν’ τα μακρυμάνικα, αφού ήδη ‘τα έχουν βάψει μαύρα’.

Για άλλους, πρόκειται απλώς για τη φυσική εξέλιξη των εποχών (τουλάχισον σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή που βρισκόμαστε) και αντιμετωπίζουν εντελώς αδιάφορα τα νέα δεδομένα.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι, που όχι μόνο αντιλαμβάνονται το Φθινόπωρο ως μια πραγματικά ξεχωριστή εποχή, αλλά το περιμένουν και εναγωνίως. Γιατί, ναι μεν το καλοκαίρι είναι ‘ξεκούραση’, αλλά μια μάλλον ‘κουραστική ξεκούραση’. Το φθνόπωρο γι’ αυτούς είναι η αναδιοργάνωση, και η ανασύνταξη, μετά από 2 μήνες εντατικής διασκέδασης και πνευματικής και σωματικής διάχυσης. Το κρύο δρα μάλλον σαν θετικά ορισμένος ‘συσταλτικός’ παράγων παρά σαν αρνητικά ανασταλτικός. Προσφιλής ατάκα, ‘άρχισε κρύο, καιρός για δυο’

Τα συναισθήματα, οι ιδέες και η διάθεση σίγουρα ποικίλουν, τόσο όσο και οι ίδιες οι πρώτες αιτίες που τα προκαλούν… μελαγχολία, θλίψη, προσμονή, ηρεμία, νοσταλγία, γαλήνη…

Κλείνοντας κάπου εδώ, προς έκπληξη… κανενός, παραθέτω κάποιους στίχους από ένα τραγούδι που θεωρώ ότι αρμόζει:

Τ’ Αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν το βρήκαμε…
πιο νωρίς ήρθε ο Σεπτέμβρης και χαθήκαμε!
-Δ. Μητροπάνος, «Τον Αύγουστο που μου χρωστάς»

Πως χωρίσαμε με τόση ευκολία;
Φθινόπωρο θα πει μελαγχολία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s