[Debate] Σουβλάκια, μπουγάτσες και τυριά

Μιλώντας τελευταία για debate, και έχοντας είτε συμμετάσχει είτε μαρτυρήσει σε σχετικές συζητήσεις, θέτω και εδώ το ζήτημα, μαζί με την ερμηνεία κάποιων λέξεων-κλειδιά σύμφωνα με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη.

Σπεύδω, βέβαια, να σημειώσω ότι η ερμηνεία που αναγράφει το λεξικό ίσως σε κάποια σημεία (όπως διαπίστωσα ή διαισθάνθηκα), αν και δεν αναφέρεται ρητώς, δεν τίθεται εξ’ ορισμού αλλά και δυνάμει «κοινής/καθημερινής χρήσης». Και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να έχει υπερισχύσει η καθημερινή χρήση εντός του λεκανοπεδίου, πράγμα που πιθανώς να αφαιρεί σε ένα βαθμό την πληρότητα ή την αντικειμενικότητα της περιγραφής.

Είναι γνωστό πως αυτή η κόντρα έχει πάρει συχνά διαστάσεις εμφυλίου, ειδικά ανάμεσα σε Μακεδόνες (ίσως γενικότερα επαρχιώτες ) και Αθηναίους. Περιμένω απ’ όλους να επιστρατεύσουν τα πιο καλά επιχειρήματά τους, καθώς το θέμα είναι μείζον, τόσο που θα μπορούσα να προτείνω (ως άλλος ΕΑΑΚίτης) να τεθεί αποκλειστικά στην επόμενη Γ.Σ….

Τυριά

τυρί: 1. γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με ειδική επεξεργασία του γάλακτος με πήξη της τυρίνης του γάλακτος και την επίδραση πυτιάς, ανάμειξη, θέρμανση / ζήμωση κτλ): σκληρό ~ (από παρατεταμένη κατεργασία, αργή ωρίμαση, λίγο νερό στη μάζα του· διατηρείται για πολύ καιρό, λ.χ. η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, κ.ά.) || μαλακό ~ με σύντομη κατεργασία, γρήγορη ωρίμανση, περισσότερο νερό στη μάζα του, διατηρείται στο ψηγείο, λ.χ. η φέτα, το τουλουμοτύρι, η κοπανιστή, κ.ά.) || άσπρο / κίτρινο / αλμυρό ~
2. ο επαρχιώτης

φέτα: σκληρό ή μαλακό λευκό τυρί με αλμυρή, πιπεράτη ή υπόξινη γεύση, που παρασκευάζεται από γάλα κατσίκας ή προβάτων και διατηρείται μέσα στην άλμη: βαρελήσια / ελληνική / αγνή / μαλακί / σκληρή ~

κασέρι: ημίσκληρο και κίτρινο τυρί, που παρασκευάζεται από ανάμικτο γάλα προβάτου και αγελάδας

Ζήμες και φύλλα

πίτα: [..] άζυμο αρτοσκεύμασα που παρασκευάζεται πρόχειρα, ψήνεται συνήθως στο τηγάνι και έχει λεπτό, πεπλατυσμένο και στρογγυλό σχήμα, λ.χ. η χυλόπιτα: σουβλάκι με ~

μπουγάτσα κ. μπογάτσα: πίτα με γέμιση από κρέμα και άχνη ζάχαρης (γλυκιά ~) ή από τυρί (αλμυρή ~)

Σούβλες και καλάμια

σούβλα: μεταλλική ή ξύλινη βέργα για το ψήσιμο, κυρ. σε ψησταριές, στην οποία περνιέται το κρέας και η οποία περιστρέφεται στερεωμένη σε σταθερό ύψος πάνω από τη φωτιά ή άλλη πηγή θερμότητας, ώσπου το κρέας να ψηθεί από όλες τις μεριές: ψήνω στη ~ || γυρίζω τη ~ ΣΥΝ: οβελός

σουβλάκι: φαγητό παρασκευασμένο από ένα ή περισσερα υλικά κομμένα σε μικρά κομμάτια (συνήθως κύβους) και περασμένα σε καλαμάκι ή μικρή σούβλα εναλλάξ, τα οποία ψήνονται στη σχάρα ή σε γκριλ και προσφέρονται σκέτα ως ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο με συμπληρωματικό γαρνίρισμα: σουβλάκια με θαλασσινά / με ψάρι / με λυκάνικα και μπέικον || ~ κοτόπουλο / μοσχάρι || ~ ξυλάκι / καλαμάκι || μια μερίδα ~
2.
πρόχειρο φαγητό από κρέας παρασκευασμένο με τον παραπάνω τρόπο και ψημένο σε καλαμάκι ή από γύρο ή από μπιφτέκι μέσα σε μικρή στρογγυλή επίπεδη πίτα ελαφρώς ψημένη μαζί και με άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, κ.λπ: ~ με διπλή πίτα / απ’ όλα

καλαμάκι: 1. το μικρού μεγέθους καλάμι
2. λεπτό, πλαστικό σληνάκι για την πόση χυμών, αναψυκτικών, ποτών, κτλ.

Για την ιστορία, να και οι δικές μου σκέψεις:

Η λέξη τυρί (κετ’ εμέ) είναι η γενικότερη λέξη για να περιγράψεις τις διάφορες ποικιλίες του είδους (φέτα, κασέρι, κτλ.). Η φέτα (greek feta) είναι η λευκή ψιλοπικρή, μαλακή, το κασέρι είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού (χωρίς να αποκλείονται άλλες κατηγορίες κίτρινου τυριού, βλ. γκούντα, κτλ.)

Η μπουγάτσα (όπως έχω συνηθίσει) είναι το γωνστό γλυκό με την κρέμα και το φύλλο, αν και πολλοί φίλοι απ’ το Βορρά ισχυρίζονται ότι στην πραγματικητα μπουγάτσα ονομάζεται το φύλλο καθ’ εαυτόν, συνεπώς δικαιούται να φιλοξενεί ό,τι γουστάρει (κρέμα, τυρί, κιμά, κτλ.)

Σουβλάκι (greek souvlaki) θεωρώ το σετ (πίτες και ιστορίες), ισοδύναμα, παρόλα αυτά μπορώ να ζητήσω αντί για σουβλάκι με γύρο/απ’ όλα, κτλ. και πίτα με γύρο/απ’ όλα, κτλ.

Το καλαμάκι θεωρώ ότι είναι (εκτός από αυτό που βάζουμε στον καφέ) το χειρινό κρέας σε κυβικά κομμάτια πάνω σε ξύλινο καλαμάκι. Δε μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χαρακτηρίσω, παρόλα αυτά, ένα καλαμάκι ως σουβλάκι (μάλλον πρόκειται για επίδραση εξ’ Ηλείας). Επιπλέον, καθώς το καλαμάκι υπαγορεύει γεωμετρία του κρέατος, και διάταξη των κύβων, η οποία διατηρείται χονδρικά μέσα στην πίτα, δε μου φαίνεται 100% κατακριτέα η έκφραση «μια πίτα/ένα σουβλάκι με καλαμάκι» σε αντιδιαστολή με το «μια πίτα/ένα σουβλάκι με γύρο».

Έχω πλήρη συναίσθηση των αντιφάσεων στις οποίες μπορεί να έχω ήδη υποπέσει, αλλά επικαλούμαι:

  1. Πρότερο έντιμο βίο (ουδέποτε προκάλεσα ή ενεπλάκησα με θέρμη σε τέτοια συζήτηση)
  2. Το πολιτισμικό μπαστάρδεμα που έχω υποστεί (βλ. Αθήνα, Τρίκαλα, Ηλεία)

Όπως και να ‘χει, πάντως, γιαούρτι σε πίτα δεν περίμενα ποτέ ότι θα δω (για περισσότερα απευθυνθείτε στους φίλους Κρητικούς)…

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “[Debate] Σουβλάκια, μπουγάτσες και τυριά

  1. Ασ αρχίσουμε με το επαρχιώτες,απο ποιό βουνό της πελ/νήσου είναι η καταγωγή σου είπες? Η καθεαυτού αθηναίοι είναι δεν είναι 20.000.Το σουβλάκι είναι χοιρινό κρέας περασμένο σε ξυλάκι και οχι σε καλαμάκι , είναι απλο οκ?Η μπουγάτσα διαφέρει με την τυρόπιτα στο φύλλο και αυτό είναι απλό οκ? Τώρα στην αθήνα αν πεις σουβλάκι με μπιφτέκι τι θα φάς σουβλάκι η μπιφτέκι? Το κουϊζ της ημέρας.Αντε ρε καλαμάκια στα βουνά σας όλοι που την είδατε και πρωτευουσιάνοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s