[HOWTO] Dynamic DNS

Τελευταία έχω συζητήσει με αρκετά παιδιά το θέμα του Dynamic DNS, και σκέφτηκα ότι ίσως ενδιαφέρει περισσότερους. Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, συνεπώς θα περιοριστώ κυρίως στην παράθεση μερικών συνδέσμων και βασικών οδηγιών, ως αφορμή για παραπέρα συζήτηση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Κάθε χρήστης του Internet που χρησιμοποιεί τεχνολογία PSTN, ISDN ή aDSL, παίρνει με τη σύνδεσή του στο δίκτυο μια μοναδική διεύθυνση (IP Address, ή Internet Protocol Address). Οι IP είναι τετράδες αριθμών ανάμεσα στο 0 και το 255. Π.χ. 147.102.240.192, 195.66.78.29, 62.38.187.99, κτλ..

Κατά τα γνωστά, καθ’ ότι δύσκολη η επικοινωνία των ανθρώπων με αριθμούς, ειδικά τετράδες αριθμών που ανά πάσα στιγμή αλλάζουν, στην ιστορία μπαίνει το πρωτόκολλο ή υπηρεσία DNS που αναλαμβάνει να αντιστοιχίσει διευθύνσεις IP σε ονόματα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει ένας υπολογιστής με μόνιμη σύνδεση στο Internet και σταθερή διεύθυνση IP, όπως π.χ. του τρέχοντος site (216.234.124.50). Προκειμένου να βοηθώνται οι χρήστες, φροντίζουν οι διαχειριστές να δεσμευτεί ένα όνομα (π.χ. semfe.gr) που θα αντιστοιχεί σε αυτήν την IP. Αυτή η υπηρεσία, φυσικά, γίνεται από εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς και κοστίζει.

Στην περίπτωση των απλών χρηστών, όμως, που δεν έχουν σταθερή IP (καθώς τέτοια υπηρεσία από τον ISP σας κοστίζει αρκετά παραπάνω), υπάρχει σε αντιστοιχία με το DNS το Δυναμικό DNS (Dynamic DNS).

Γιατί μπορεί να θέλετε Dynamic DNS; Το Dynamic DNS σας βοηθάει να εντοπίζεται έναν υπολογιστή σας από οπουδήποτε στο Internet. Υποθέστε π.χ. ότι έχετε μονίμως ανοιχτό έναν υπολογιστή στο σπίτι, στο οποίο τρέχετε ορισμένες υπηρεσίες, όπως FTP, File Sharing, Web Server, Remote Administration, Mail Server και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Λόγω της δυναμικής σας σύνδεσης με το Internet δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι ποια είναι η IP του μηχανήματος στο σπίτι σας. Γι’ αυτό χρειάζεστε ένα όνομα το οποίο ανά πάσα στιγμή θα αντιστοιχεί στη σωστή IP, ώστε να αποκτάτε πρόσβαση από οπουδήποτε βρίσκεστε (τη σχολή, έναν φίλο σας, τη δουλειά, κτλ.).

Στην ρύθμιση του Dynamic DNS υπάρχουν δυο βασικά βήματα:

 1. Δέσμευση ενός ονόματος (Domain Name):
  • Εκτός από τις μισθωμένες λύσεις (που κοστίζουν γύρω στα 25-50 ευρώ τη διετία), υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που δίνουν δωρεάν domain names, αλλά περιορίζουν λίγο τις επιλογές σας.
  • Μπορείτε να βρείτε διάφορους τέτοιους «providers» σε αυτήν τη λίστα ή ψάχνοντας στο google με λέξεις κλειδιά όπως «dynamic dns sites» ή «dynamic dns providers». Από τις πιο γνωστές υπηρεσίες είναι το dyndns.org και το no-ip.com.
  • Αφού επιλέξετε σε ποιον provider θέλετε να εξυπηρετηθείτε, κάνετε τα εξής: Ζητάτε τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού, ορίζετε το όνομα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (υπό την προϋπόθεση ότι δεν το έχει προλάβει κάποιος άλλος), και βάζετε έναν κωδικό ασφαλείας. Κατά την εγγραφή, δε, ορίζεται την IP που έχει το μηχάνημά σας εκείνη τη στιγμή, και κατά κανόνα εντός 5 λεπτών μπορείτε να δοκιμάσετε τη νέα σας διεύθυνση (αν, φυσικά, έχετε κάποια ανοιχτή υπηρεσία, ή επιτρέπετε τα pings).
 2. Ρύθμιση αυτόματης ενημέρωσης του DDNS λογαριασμού σας:
  1. Αν συνδέεστε με modem/router (δρομολογητή): Οι περισσότεροι routers έχουν υποστήριξη αυτόματης ενημέρωσης του DDNS λογαριασμού σας. Ψάχνετε το αντίστοιχο πεδίο στο εργαλείο Ρυθμίσεων του router σας, ορίζετε σε ποιο site έχει δεσμεύσει hostname, βάζετε το username και το password του λογαριασμού που φτιάξατε προηγουμένως.Από εκεί και πέρα ο router θα φροντίζει να συνδέεται με την υπηρεσία και να φροντίζει το hostname να αντιστοιχεί στην IP σας όποτε χρειάζεται, και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
  2. Αν συνδέεστε με απλό modem: Δυστυχώς η ιστορία εδώ έχει περισσότερο τρέξιμο. Έχετε εσείς την υποχρέωση να εγκαταστήσετε το απαραίτητο λογισμικό και να κάνετε τις ρυθμίσεις προκειμένου να κάνετε τη δουλειά που θα έκανε μόνος του ο router:
   • Αναλόγως με το λειτουργικό σας, επιλέξτε ένα πακέτο λογισμικού που σας βολεύει. Το λογισμικό που ψάχνετε «Dynamic DNS client». Αυτό που κάνει είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει ποια είναι η IP σας και να ενημερώνει τον λογαριασμό σας. Μια λίστα μπορείτε να βρείτε εδώ ή εδώ, είτε στο google με τις προφανώς κατάλληλες λέξεις-κλειδιά.
   • Κατά την εγκατάσταση και ρύθμιση του λογισμικού, ορίζετε όπως και στην περίπτωση του router τα στοιχεία του λογαριασμού σας, και πλέον ο DynDNS client αναλαμβάνει να κρατάει ενήμερο τον λογαριασμό σας.
   • Για όσους έχετε Linux, υπάρχει ένας οδηγός εδώ.
   • Για τα Windows παίζει να λέει κάτι αξιόλογο ο οδηγός που υπάρχει εδώ, αλλά καλύτερα ψάξτε στο Google.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s