Ημερήσιες ωρολόγιες ζώνες & χαιρετούρες

Αρκετές φορές έχει τύχει (λόγω διαστροφής των βιορυθμών και της βιορολογιακής μιζέριας μου) να δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την χρονική θέση ή τη χρονική απόσταση ενός γεγονότος του οποίου η χρονική συνιστώσα περιγράφεται από την συνήθη 12ωρη μορφή.

Συνεπώς, θα ήταν συχνά ωφέλιμο και χρήσιμο (ή απλώς ενδιαφέρον ή διασκεδαστικό… για αργόσχολους) να χρησιμοποιηθεί μια παραλλαγή της 12ωρης μορφής όπου δίπλα από τον αριθμό δε θα αναγράφεται am/pm αλλά ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης «ωρολόγιας ζώνης».
Σε αυτό το σημείο έχω να προτείνω το παρακάτω. Δεδομένου, όμως, ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα σύμβασης και σε ακραία προσέγγιση καταντά και λίγο υποκειμενικό, θα ήθελα να ακούσω πως χωρίζετε εσείς την ημέρα. Θα χρησιμοποιήσω 24ωρη μορφή ώρας προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

[12:00-16:00] Μεσημέρι
[16:00-19:00] Απόγευμα
[19:00-22:00] Βράδυ
[22:00-24:00] Νύχτα
[24:00-1:00] Μεσάνυχτα
[1:00-6:00] Ξημερώματα
[7:00-12:00] Πρωί

Από τα παραπάνω προκύπτουν κάποιες γλωσσικές αντιφάσεις (το λιγότερο), ενώ είναι αξιοσημείωτο πως τουλάχιστον μια ζώνη (το «απόγευμα») δεν σχετίζεται με σταθερό/ηλιακό/χρονικό ίδιον αλλά με ανθρώπινη συνήθεια (το γεύμα).

Στο δεύτερο κομμάτι αυτού του post, απλώς επειδή την άρχισα που την άρχισα την φλυαρία, θέλω να κάνω κάποιες προτάσεις προς όλες εκείνες τις συμπαθείς φυσιογνωμίες που προσπαθούν να γίνουν ταυτόχρονα να γίνουν και ευγενικές, αλλά τελικά αποτυγχάνουν να είναι εύστοχες.

  • Από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, όταν βλέπουμε κάποιον λέμε «Καλημέρα». Όταν τον αποχαιρετούμε λέμε «Καλό μεσημέρι».
  • Από το μεσημέρι και ύστερα όταν συναντούμε κάποιον λέμε «Καλησπέρα». Αποχαιρετούμε αναλόγως με «καλό βράδυ» (το οποίο ουσιαστικά σημαίνει «καλησπέρα» και είναι λίγο ανόητο) ή «καληνύχτα».Όταν, δε, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μεταμεσονύχτια διασκέδαση) αποχαιρετούμε κάποιον μετά τις 4 του ευχόμαστε «καλό ξημέρωμα». Όχι «καληνύχτα», η οποία ακόμη και για τους πλέον μετριοπαθείς… ήδη τελειώνει.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποφυγή συνήθων παρεξηγήσεων:

  • Η ημέρα δεν ξεκινάει όταν ξυπνάμε εμείς! Δεν πρόκειται για κάποια κοινωνική προκατάληψη ή σύμβαση. Αυτά τα πράγματα έχουν «οριστεί» εδώ και χιλιάδες χρόνια, και αν διαφωνείτε μπορείτε να ρωτήσετε το ηλιοκεντρικό ρολογάκι που «χτυπάει» μέσα σας.Συμπέρασμα: επειδή πέσαμε για ύπνο στις 8 το πρωί (όπως θα κάνω εγώ σε λίγο) και ξυπνήσαμε στις 8 το βράδυ, δεν Θα πούμε «καλημέρα»! Και φυσικά αν περιμένουμε να ακούσουμε κάτι είναι «καλά ξυπνητούρια» ή «μπα; ξύπνησες;»… και όχι «καλημέρα»!
  • Η νύχτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τον ύπνο. Η ψευδοϊσοδυναμία πάσχει και προς τις δυο φορές:
    • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κανείς να μην κοιμάται συγκεκριμένα τη νύχτα, αλλά οποιεσδήποτε άλλες ώρες, για οποιουσδήποτε λόγους (και το αν είναι καλό ή κακό θα του το επισημάνει και πάλι το ίδιο ρολογάκι) [αυτό αίρει την φορά ύπνος=>νύχτα]
    • Γενικά η νύχτα προσφέρεται για πολύ περισσότερες δραστηριότητες από τον ύπνο (και τα ενοχλητικά μπαντιλίκια στους άδειους δρόμους) [αυτό αίρει τη φορά νύχτα=>ύπνος]

Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που κάποιος θα πάει για ύπνο τα ξημερώματα, το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ, προσπαθήστε να του ευχηθείτε αυτό που πραγματικά έχετε στο μυαλό σας: «Καλό ύπνο«, όχι «καληνύχτα«!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s