Λαϊκιστική Δημοκρατορία του Ελλαδιστάν

Δεν τον ξέρω τον Μάλαμα προσωπικά. Κι ίσως η κίνησή του να αρνηθεί την ανάρτηση πανώ στη συναυλία του να χωρά κάποια συζήτηση. Όχι τόση συζήτηση όσο γύρω απ’ τα λεγόμενα ενός πολιτικού προσώπου που έχει επιρροή στα κοινά. Τόση όσο αντιστοιχεί γύρω από ένα δημόσιο πρόσωπο. Και δη έναν καλλιτέχνη που συνεισφέρει δημιουργικά στον πολιτισμό, συνεπώς επηρεάζει εμμέσως την παιδεία μας.

Να σας πω αν ήταν λάθος αυτό που έκανε; Δεν ξέρω. Εγώ, προσωπικά, δεν θα απαιτούσα να βάλω το πανό μου στη συναυλία του. Στη συναυλία κανενός. Ίσως να ζητούσα. Κι όταν ζητώ, είμαι έτοιμος να δεχτώ και θετική και αρνητική απάντηση. Όταν προτίθεμαι να αποδεχτώ μόνο θετική απάντηση, τότε απαιτώ. Πριν αναλογιστούμε αν ο Μάλαμας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, μήπως να σκεφτούμε αν έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε; Και δεν αναφέρομαι στα τυπικά/νομικά, αλλά στην ουσία των πραγμάτων. Στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δρούμε μέσα σε αυτό το σύνολο. Κοντολογοίς, στον πολιτισμό μας.

Αυτό που συμβαίνει τελευταία στο internet με τον Μάλαμα είναι άλλο ένα παράδειγμα της γενικευμένης καφροειδούς πόλωσης «ή είσαι μαζί μας ή είσαι εναντίον μας». Συνέβη σε πολλούς τον τελευταίο καιρό οι οποίοι εξέφρασαν μια άποψη διαφορετική απ’ του αγριεμένου πόπολου και εισέπραξαν την πρωτόγονη οργή του.

Ξαναλέω: το ζόρι της κρίσης είναι ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας. Κι αν κάποιοι γίνανε χρυσαυγίτες, κάποιοι άλλοι (περισσότεροι) γίνανε δημόσιοι κατήγοροι και λαϊκοί δικαστές. Γίνανε πιο λαϊκιστές απ’ τους λαϊκιστές που ψηφίζουν τόσα χρόνια. Κι έτσι διαφημίζουν ότι ζητούν απεγνωσμένα πιο μεγάλους λαϊκιστές να τους κυβερνήσουν. Δεν μπορώ να αποφανθώ ποιό είναι πιο επικίνδυνο και πιο ντροπιαστικό απ’ τα δυο.

Όλα αυτά δείχνουν μόνο ένα πράγμα: Δεν είχαμε ποτέ παιδεία μέσα μας. Δε μάθαμε ποτέ τί σημαίνει διαφωνία, τί είναι οι αποχρώσεις των απόψεων, τι σημαίνει διάλογος και τί σύνθεση. Δεν είχαμε ποτέ σεβασμό για όλα αυτά, γιατί δεν χρειάστηκε. Ήταν αρκετή η πόλωση πίσω απ’ το δίλημμα «πράσινο ή μπλε;». Θα φάμε εμείς ή οι άλλοι; Γι’αυτό δε στήσαμε ποτέ δημοκρατία της προκοπής, κι ας πουλάμε την αρχαία ελληνική δημοκρατία στους τουρίστες.

Για να μιλήσω και λίγο πιο κοντά στο συναίσθημά σου, δημοκράτη συμπολίτη μου και φίλε, παραφράζοντας το «όταν εμείς κάναμε επιστήμη δημοκρατία οι ξένοι τρώγανε βελανίδια«, σκέψου ότι «όταν οι ξένοι υλοποιούσαν τη δημοκρατία και προήγαγαν την επιστήμη των προγόνων σου, εσύ τους ντρόπιαζες σαν κακομαθημένο αγρίμι, σαν ένας απαίδευτος ζήτουλας«.

Δεν έχουμε φτιάξει Ελληνική Δημοκρατία συμπολίτη. Έχουμε φτιάξει Δημοκρατορία. Τριτοκοσμική. Του Ελλαδιστάν. Και δεν είναι του λαού. Είναι του λαϊκισμού.

Δεν ζητούμε αλλαγές για να γίνουμε καλύτεροι. Δε θέλουμε να βελτιωθούμε για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Όλα αυτά απαιτούν προσπάθεια και υπόβαθρο. Θέλουμε το συντομότερο να’ρθει κάποιος και να μας χαρίσει ξανά δανεικά. Να ξαναβρεθούμε στο 2004 και να προσποιούμαστε ότι είμαστε ακομπλεξάριστοι και πολιτισμένοι. Να περάσει αυτό το κακό όνειρο στο οποίο είμαστε υπεύθυνοι για τους εαυτούς μας και για τις επιλογές μας.

Δεν έχουμε μάθει τίποτα. Ούτε από τους πολέμους, ούτε από τη χούντα, ούτε στο σχολείο, ούτε απ’ τη μεταπολίτευση, ούτε απ’ τους αρχαίους, ούτε από τους ξένους… Γι’αυτό είμαστε καταδικασμένοι να ξαναψηφίσουμε, όπως τα τελευταία 30 χρόνια, είτε το κυβερνόν κράμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είτε τον νεοπασοκικό, λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ. Ή κάτι που τους μοιάζει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, απαιτούμε να μην αλλάξει τίποτα. Θέλουμε συντηρητική, παλαιοκομματική, λαϊκίστικη διαφθορά να μας μοιράζει δανεικά.

Δε θέλουμε την αλήθεια. Δε θέλουμε διαφωνίες και διάλογο. Θέλουμε να μας χαϊδεύουν τα αφτιά και να μας τάζουν, να ψηφίζουμε και να γκρινιάζουμε.

Πόσο πιο μωρά παιδιά; Ντροπή μας.

Σχετικό link/αφορμή: Ο δημόσιος λιθοβολισμός του Σωκράτη Μάλαμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s